پرولاپس رحم معمولاً فقط بعد از یائسگی دیده میشود زیرا در آن هنگام هورمون استروژن کاهش مییابد و باعث ضعیف شدن لیگامانها می شود خطر ایجاد پرولاپس در مواردی که فشار اضافی بر روی عضلات و لیگامان ها وارد میآید بیشتر میشود.
پرولاپس رحم و مهبل
رحم و مهبل توسط لیگامان ها و عضلات خاصی در محوطه لگن نگه داشته میشوند اگر این لیگامان ها و عضلات نگهدارنده ضعیف و یا کشیده شوند (مثلا به علت زایمان )رحم یا جدار آن ممکن است تغییرکنند .
پرولاپس معمولاً فقط بعد از یائسگی دیده میشود زیرا در آن هنگام هورمون استروژن کاهش مییابد و باعث ضعیف شدن لیگامانها می شود خطر ایجاد پرولاپس در مواردی که فشار اضافی بر روی عضلات و لیگامان ها وارد میآید بیشتر میشود.
این موارد عبارتند از: چاقی ، سرفه های مداوم و فشارهایی که در هنگام دفع مدفوع ایجاد میشود به دلایلی که هنوز مشخص نشده است پرولاپس در سفید پوستان بیشتر دیده میشود.
انواع
در پرولاپس رحم به سمت پایین و به سمت مهبل جابجا می شود مقدار این جا به جایی می تواند خیلی خفیف باشد و یا اینکه آنقدر شدید باشد که رحم از مهبل بیرون بزند
دو نوع اصلی پرولاپس مهبل عبارتند از:
سیستوسل و رکتوسل
در سیستوسل مثانه به سمت داخل و به جدار قدامی مهبل که ضعیف میباشد فشار وارد میکند
در رکتوسل راست روده به جدار پشتی مهبل فشار وارد میکند هر دو نوع پرولاپس مهبل میتوانند همراه و یا بدون پرولاپس رحم دیده شوند
علائم
علائم هرگونه پرولاپس رحم و مهبل عبارتند از :
1 . احساس پر بودن در مهبل
2 . بیرون زدگی به طرف مهبل و یا حتی خارج آن
3 . احساس خستگی و یا درد خفیف در قسمت کمر
4 . اشکال در دفع ادرار یا مدفوع
5 . قطع مکرر ادرار
در سیستول ممکن است خانم ها در هنگام خندیدن و یا سرفه کردن ادرار داشته باشند از آنجا که در این موارد مثانه به طور کامل از ادرار خالی نمی شود خطر بروز عفونت های ادراری افزایش می یابد
درمان
پزشک می تواند با انجام معاینه بفهمد که موقعیت رحم و جدار مهبل چگونه است هنگام معاینه پزشک از بیمار می خواهد که سرفه کند و یا اینکه زور بزند با این کار پرولاپس را میتوان ارزیابی نمود .
تمرینات ورزشی برای تقویت عضلات کف لگن می تواند به درمان موارد خفیف این بیماری کمک نماید انجام تمرینات ورزشی قبل و بعد از زایمان نیز میتواند به پیشگیری از پرولاپس کمک نماید.
اگر شما در سنین بعد از یائسگی قرار دارید هر دو سال یک بار برایتان هورمون استروژن تجویز نمایند چه به صورت قرص چه به صورت کرم های مالیدنی که به جدار مهبل مالیده میشود.
هورمون استروژن به تقویت و قوی شدن بافت های نگهدارنده کمک میکند
گاهی اوقات از یک وسیله پلاستیکی به نام حلقه پساری استفاده می شود و آن را در داخل مهبل قرار میدهند تا رحم را در جای خود نگه دارد (رحم بند ) .
از روشهای جراحی نیز می توان برای درمان پرولاپس استفاده نمود
برای مثال اگر پرولاپس رحم شدید باشد و شما نخواهید در آینده بچه دار شوید پزشک به شما توصیه نمود که عمل جراحی هیسترکتومی انجام دهید و به طور کامل با عمل جراحی رحم شما بیرون آورده شود