استفاده از زعفران در طب سنتی

زعفران به عنوان آرام بخش ، مسکن ، ضد اسپاسم معده مصرف می‌شود. خواص ضد تومور ، تقویت کننده قوای جنسی ، خنثی کننده رادیکال های آزاد ، قاعده آور ، کاهش دهنده کلسترول و پرفشاری خون ، مقوی و محافظ اعصاب دارد .

  زعفران به عنوان آرام بخش ، مسکن ، ضد اسپاسم  معده مصرف می‌شود.  خواص ضد تومور ، تقویت کننده قوای جنسی ، خنثی کننده رادیکال های آزاد ، قاعده آور ، کاهش دهنده کلسترول و پرفشاری خون  ، مقوی و محافظ اعصاب دارد .زعفران

نام علمی : CROCUS SATIVUS

نام عمومی : SAFFRON

نام انگلیسی : SAFFRON

گیاه‌شناسی زعفران:

زعفران گیاهی کوچک و چند ساله به ارتفاع ۱۰ و ۳۰ سانتیمتر و پیاز دار ، که پیار آن تقریباً کروی پوشیده ازغشاهای  نازک قهوه ای  است .

از وسط پیاز  و یا قاعده ساقه ،تعدادی برگ باریک و دراز خارج می‌شود از وسط برگ  ها ساقه گل‌دار خارج شده که به یک تا سه گل منتهی می‌شود .

گل‌ها بسیار زیبا و دارای شش گل برگ بنفش هستند که ممکن است در بعضی واریته ها به رنگ گلی یا  ارغوانی باشند آنها دارای سه پرچم و مادگی منتهی به کلاله سه شاخه به رنگ قرمز متمایل به نارنجی است .

قسمت مورد استفاده این گیاه انتهای خامه و کلا له سه  شاخه است که به نام زعفران مشهور است که  دارای بوی معطر با طعم کمی تلخ است. 

انتشار جغرافیایی زعفران در ایران شامل استان (خراسان ، قائنات بیرجند ، گناباد) یز،د کرمان، گیلان و مازندران می‌شود در سال اخیر در کرج ، قم ، تبریز و ارومیه نیز کشت  شده است .

تاریخچه زعفران :

زعفران به عنوان طعم‌ دهنده غذا و برای رنگ پارچه در کشورهای در حال توسعه و توسط صنعتگران به مقدار زیاد استفاده می شود .

در فرهنگ عامه زعفران به عنوان مسکن ،خلط آور ،محرک جنسی و محرک کاربرد دارد در گزارش های داستان گونه مربوط به منطقه استوایی آسیا از خمیری  نام برده شده که مخلوطی از زعغران و چوب صندل است 

این خمیر امروزه  همچون گذشته به صورت مرهمی آرام بخش برای پوست های خشک مصرف می شود

ترکیبات مهم زعفران:

ترکیبات زرد رنگ محلول در آب از مشتقات کروستین به شمار می‌روند.

ترکیبات تلخ آن پیکروکروسین است و ترکیب معطر از جمله سافرانال می‌باشد.

روغن ثابت حدود ۱۰ درصد و مشتقات آن که شامل اسید اولئانولیک  می باشد و مقدار نسبتاً زیادی که ریبو فلاوین نام دارد.

اثرات مهم  زعفران در طب سنتی :

به عنوان آرام بخش ، مسکن ، ضد اسپاسم ، معده مصرف می‌شود. در تغذیه به عنوان معطر کننده  طعم دهنده و رنگ کننده (زعفران باعث ایجاد رنگ زرد طلایی خوشرنگ بوی نامطبوع و مزه‌ای خوب در غذاها میشود ) به کار میرود .

با توجه به رنگ بسیار غلیظی که از آن تولید می‌شود در صنایع آرایشی ، داروسازی ، قنادی و تهیه لیکورها  از آن استفاده می شود

عوارض جانبی زعفران :

مصرف زیاد آن قاعده آور  و سقط کننده جنین است . 

همچنین مصرف زیاد ممکن است باعث استفراغ خونریزی رحمی ، اسهال خونی خون در ادرار ، خون دماغ ، خونریزی کنار چشم و لب ، زرد شدن پوست و زرد شدن غشای مخاطی شود .

مصرف حدود ۲۰ گرم آن  به طور کلی کشنده است.

مهم‌ترین اثرات گزارش شده زغفران:

  • ضد درد
  • ضد دپرسیون
  • ضد سم 
  •  ضد ادم 
  • ضد اکسیدان 
  • ضد عفونی کننده
  •   ضد اسپاسم 
  • ضد نفخ
  • ضد تومور 
  • تقویت کننده قوای جنسی
  • مقوی قلب 
  • خنثی  کننده رادیکال‌های آزاد
  •   سقط کننده 
  •  معرق 
  •  هضم کننده غذا 
  •  قاعده آور 
  • خلط آور
  •   بند آورنده خون 
  •  کاهش دهنده کلسترول 
  •  کاهش دهنده پرفشاری خون 
  • مقوی اعصاب 
  •  محافظ اعصاب 
  •  مسکن 
  • محرک و  مقوی معده و رحم