گیاه کاسنی

کاسنی خواص ضد باکتری ، ضد نفخ و صفرا آور داشته ، تقویت کننده قلب ، محافظ کبد و تقویت کننده معده و اعصاب می باشد. کاهش دهنده ی قند خون و کلسترول بوده ، ضد موتاژن و افزایش دهنده شیر مادران است.

کاسنی خواص ضد باکتری ، ضد نفخ و صفرا آور داشته ، تقویت کننده قلب ، محافظ کبد و تقویت کننده معده  و اعصاب می باشد. کاهش دهنده ی قند خون  و کلسترول بوده ، ضد موتاژن و افزایش دهنده شیر مادران است.

گیاه شناسی کاسنی

کاسنی گیاهی است علفی  که ارتفاع آن به یک و نیم متر می رسد. ساقه ی کاسنی استوانه ای و باریک است و انشعابات آن در پایین بیشتر از بالاست. برگ های پایین و بالای ساق با هم تفاوت دارند.

برگ های قاعده ی گیاه دراز، دارای بریدگی عمیق، منتهی  به قطعات مثلث مانند و لبه ی آنها نیز دندانه دار است، اما هرچه  به بالای ساقه نزدیک می شوند، برگ ها کوچکتر، لبه ی آنها  تقریبا ساده و به شکل آغوش می باشند.

برگ ها به صورت متناوب هستند و تارهای زیادی در اطراف گلبرگ اصلی دارند.گل های کاسنی به رنگ آبی زیبا و به تعداد زیاد در طول گیاه می روید، به همین دلیل وقتی گل ها باز هستند(گل ها در شب و هوای بارانی بسته می شوند) زیبایی خاصی به گیاه می بخشد.

گل ها به صورت کاپیتول بوده و دارای حدود ۲۰ گل زبانه ای دنباله دار می باشند. ریشه ی کاسنی قطور و محکم است که قطر آن به یک سانتی متر و طولش تا ۱ متر می رسد. رنگ بیرونی ریشه قهوه ای، ولی داخل آن سفید است و شیرآبه ای سفید رنگ دارد.

قسمت مورد استفاده ی کاسنی ریشه و تمام قسمت هوایی آن است که اثرات درمانی زیادی دارد.

کاسنی خواص ضد باکتری ، ضد نفخ و صفرا آور داشته ، تقویت کننده قلب ، محافظ کبد و تقویت کننده معده  و اعصاب می باشد. کاهش دهنده ی قند خون  و کلسترول بوده ، ضد موتاژن و افزایش دهنده شیر مادران است.

کشاورزان در هنگام کاشت کاسنی ، ریشه آن را در شرایطی قرار می دهند تا در پاییز و زمستان دو نوع برگ تولید کند که به صورت سبز به کار میرود.

برگ گیاه جوان، به عنوان گیاه ادویه ای، مانند اسفناج پخته و برگ گیاه قدیمی تر، بعد از پوست کندن مانند کرفس مصرف می شود.

ریشه کاسنی پس از پختن با کره به کاره می رود. ریشه این گیاه بو داده شده و به قهوه یا چای طعم تلخ و جا افتاده ای می دهد و یا به جای قهوه استفاده می شود. کاسنی جزو گیاهان مورد تایید سازمان دارو و غذای آمریکا است.

ترکیبات مهم

گل های کاسنی حاوی ماده ای به نام شیکورین می باشند که مشتقی از کومارین به نام ۶ و ۷گلوکو هیدروکسی کومارین است.

ریشه حاوی تا ۸ درصد اینولین(پلی ساکارید)، لاکتوسین ، لاکتوکوپیکرین، اسید شیکوریک، فلاونویید ها، تانن ها، گلوکزیدها، کربوهیدرات ها، تری ترپن ها، استرول های اشباع نشده، سس کویی ترپن لاکتون ها و اسید تارتاریک می باشد.

ریشه ی کاسنی در صورتی که حرارت داده و یا به اصطلاح بو داده شود، بویی مشابه قهوه دارد، زیرا اینولین در اثر حرارت به اکسی متیل فوفورول تبدیل می شود که بوی آن کاملا شبیه قهوه است.

کاسنی خواص ضد باکتری ، ضد نفخ و صفرا آور داشته ، تقویت کننده قلب ، محافظ کبد و تقویت کننده معده  و اعصاب می باشد. کاهش دهنده ی قند خون  و کلسترول بوده ، ضد موتاژن و افزایش دهنده شیر مادران است.
داروشناختی و اثرات مهم

مواد محلول در آب کاسنی دارای خواص تسکین دهنده سیستم عصبی مرکزی و اثرات آنتاگوتیست قهوه و چای را دارد.

به احتمال زیاد لاکتوسین و مشتقات وابسته ی آن موجب اثرات مسکن کاسنی می باشند.

الیگوساکاریدهای متعدد موجود در آن به عنوان پروبیوتیک های داخلی عمل می کنند که باعث تخمیرهای متعدد در سیستم روده می شوند.

این گونه فعالیت های میکروبی در روده از اهمیت بسیار زیادی برای سلامت سیستم روده ای- معده ای دارند.

دربعضی نقاط دنیا از ریشه و برگ آن مانند سبزیجات استفاده می شود. ریشه های کاسنی پس از بو دادن مانند قهوه برای نوشیدن استفاده می شود.

مسکن و مقوی قلب است.

اینولین و ترکیبات وابسته ی موجود در ریشه ی کاسنی  می توانند از یبوست جلوگیری کنند.

از دیگر اثرات مهم آن می توان خواص ضد اسهال، ضد سرطان و اشتها آور بودن آن را نام برد.

عوارض جانبی

تماس با گیاه کاسنی  ممکن است باعث درماتیت شود.

احتیاط

برای افرادی که سنگ کلیه دارند با مشورت پزشک استفاده گردد.

مهم ترین اثرات گزارش شده کاسنی
  • ضدباکتری
  • صفراآور
  • ضدالتهاب
  • ضدموتاژن
  • ضدنفخ
  • مقوی قلب
  • ملین
  • مسهل
  • ادرارآور
  • هضم کننده
  • شیرافزا
  • محافظ کبد
  • کاهش دهنده ی کلسترول
  • مسکن
  • تقویت کننده ی معده
  • تقویت کننده اعصاب و کاهش دهنده ی قند خون

محصولات مرتبط با این نوشته